Tijdens een terugkomdag voor degene die al eerder een mindfulnesstraining gevolgd hebben is het thema voor alles is een tijd. Het onderwerp werd ingegeven door de tijd die voor de deelnemers heeft gezeten tussen het afronden van de 8 weekse training en dit opfrismoment. Sommige hebben een jaar gewacht maar nu is het dan zover.
Deelnemers uit verschillende groepen nemen plaats.
Er wordt gedeeld over de tussenliggende tijd en zo langzaamaan zoemen we in op het onderwerp van vandaag voor alles is een tijd wat we verkennen door te horen wat er vanuit verschillende tradities over geschreven is.
Tao
Er is een tijd om de eerste te zijn, en een tijd om de laatste te zijn.
Er is een tijd om plezier te ervaren, en een tijd om pijn te ervaren.Er is een tijd om geprezen te worden, en een tijd om vernederd te worden. Er is een tijd om winst te maken,
en een tijd om verlies te maken.-Lao Tse in de Tao-
Alles heeft zijn tijd
Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven,
een tijd om te planten en een tijd om wat geplant is te oogsten.
Een tijd om te doden en een tijd om te genezen,
een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen.
Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen,
een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen.
Een tijd om stenen weg te gooien en een tijd om stenen te verzamelen, een tijd om te omhelzen en een tijd om van omhelzen af te zien.
Een tijd om te zoeken en een tijd om te verliezen,
een tijd om te bewaren en een tijd om weg te doen.
Een tijd om stuk te scheuren en een tijd om te herstellen,
een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken.
Een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten,
een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede.
-Prediker, in de bijbel-
Hoe te surfen met de acht wereldwinden
Plezier en pijn
Vreugde en verdriet
Lof en schuld
Winst en verlies
…het komt en gaat als de wind…
…vrede vinden, betekent rusten in het midden…
–Boeddha-
Het doet mij denken aan de ruikoefening die ik deed in de ochtend. Met aandacht lopen en ruiken. Ik merkte op dat er vele geuren waren door de natte bosgrond en het groen om mij heen. Ik liep en realiseerde mij dat het met het leven net zo is. Ik kan niet selecteren welke geur ik binnen laat en welke niet, ik haal adem merk de verschillende geuren op en kan daar alleen maar ruimte voor maken, het binnen laten komen en weer laten gaan. Op dat moment heb ik het daarmee te doen. Wil ik leven, dan haal ik adem en in die ademhaling zit alle geur. Het is een all-inclusive verhaal.
Het leven is een ALL-INCLUSIVE reis.
We onderzoeken waardoor we toch met regelmaat in verzet gaan tegen dat wat er is. We merken op dat we ergens voorkeuren hebben. Het één willen we wel en het ander niet.
We denken te weten wat beter of slechter is en ervaren spanning als hetgeen wij denken niet klopt bij dat wat wij menen te zien en ervaren.
Onze voorkeuren en afkeuren bepalen hoe we omgaan met hetgeen er aan ons verschijnt. Deze voor en afkeuren worden bepaald door onze gedachten, hoe wij de zaak interpreteren maakt dat wij vaak in een kramp verkeren en minder open en alert aanwezig kunnen zijn. De kunst is open en zacht aanwezig te zijn met alles wat er verschijnt.
Natuurlijk is de vraag dan HOE?
Het antwoord van E. Tolle: Geen verzet bieden betekent niet noodzakelijk dat je niets doet. Het betekent dat doen ontdaan is van reacties. Geef mee om te overwinnen. Niets doen als je in een toestand bent van intense aanwezigheid is een heel krachtig middel om situaties en mensen te veranderen en te helen.
Het wezenlijke verschil is bewustzijn
Reageren vanuit die alerte aanwezigheid is vrij van concepten waardoor het niet te voorspellen is wat de actie gaat zijn.
Tolle schrijft verder:
Het is de enige weg naar verlossing. Zolang de pijn ontkent wordt en niet bewust is, is de kans groot dat alles wat je denkt en doet besmet raakt. Je zendt dan de pijn uit en waardoor dit indirect bij je terugkomt. Hierdoor trekt je nog meer aan waar je vanaf wil! Dus eigenlijk is er maar één weg en dat is de weg van bewustwording en door deze alerte staat van zijn, aanschouwen en aanvaarden van dat wat er is. De weg erdoor heen is de enige manier voor verandering met het licht van je bewustzijn breng je licht in de duisternis. Daar is de overgave en dat is wat we kunnen oefenen in elk moment.
Twee kansen om je verzet op te geven.
- Elk moment je overgeven aan de werkelijkheid van het moment. Zeg ja tegen dat wat er is en doe wat er te doen is.
- Als je niet kunt aanvaarden van wat buiten je is, aanvaard dan wat in je is. Biedt geen weerstand aan bijvoorbeeld de pijn, angst, wanhoop. Kijken zonder etiket op te plakken, zonder analyse. Dat is de kruisiging en het lijden. Het omslagpunt is dat het lijden overgaat in vrede waardoor het je opstanding en hemelvaart wordt, zoals Tolle zo mooi verwoordt.
Een andere manier van omgaan met verzet en/of ongemak is het ABC van D.Dewulf. ABC staat voor
A Bigger Container.
Het nodigt je uit om de ruimte groter te maken. Tijdens het doen van de meditatie horen we veel geluiden op de gang en in plaats van je aandacht daarop richten of het denken te activeren door daar van alles van te vinden, richt je je aandacht op je innerlijke ruimte. Je maakt die groter zodat ook dat geluid er in past. En of dit nu om geluiden gaat of om emoties, gedachten, fysiek ongemak, de ruimte groter maken werkt. Probeer maar eens.
D.Dewulf maakt het ook nog op een andere wijze helder. Door te kijken naar een flip-over waarop drie vogels staan getekend. De vraag is wat zie je? De vogels of ook de ruimte er omheen? Dat is de kunst steeds weer opnieuw. Jezelf uitnodigen anders te kijken en de ruimte te ervaren.
We maken de oefening ook nog voelbaar middels de vingeroefening waarbij je kijkt naar je twee wijsvingers die je heel dicht voor je ogen houdt. De oefening is om de vingers naar buiten te bewegen en deze toch te blijven zien. Eerst lijkt het onmogelijk en op een bepaald moment ervaar je dat je de beide vingers kunt blijven zien terwijl je blik niet direct gericht is op beide vingers. Eigenlijk kijk je ontspannen voor je met ergens aan beide zijden je vingers. Fascinerend om te ervaren hoe ruimte maken voelt.
Aandacht voor ruimte brengt de volgende vragen met zich mee:
Wat zie je: vogels of de hemel met vogels erin?
Kijk je naar een wolk of kun je ook de hemel zien….de grotere ruimte?
Kijk je naar een mens met ruimte voor de pijn en de liefde?
En naar je eigen leven? Mag er ruimte zijn voor je pijn en je vreugde?
De middag sluiten we af met een meditatie gericht op de adem waarbij de deelnemers uitgenodigd worden te voelen dat de adem je continue herinnert aan het maken van ruimte. Voel de beweging van de inademing en de ruimte die zij maakt in je lichaam.
Het uitzetten bij de inademing en het ontspannen op de uitademing. We ondersteunen deze beweging met de volgende woorden.
Ik adem in, ik maak ruimte, ik adem uit en ontspan.
Als het je lukt je ruimte steeds weer groter te maken en ruimer te worden val je uiteindelijk samen met het gewaarzijn zelf. Val je samen met de berg, het meer en de eindeloze hemel. De 8 weekse in een notedop van het moment.
Geef een reactie