Als jij zorg draagt voor jouw basis dan draagt jouw basis zorg voor jou.
Deze keer liep ik op met een vrouw die juist de zorg voor haarzelf erg ter harte had genomen tijdens de Coronatijd waarin zij veel thuis aan het werk was en veel digitaal contact had met haar collega’s en haar studenten.
Zij wist dat zelfzorg van belang was, zeker nu zij een dierbare had verloren. Zij wandelde veel, deed twee maal in de week yoga, nam haar pauzes en toch…..raakte zij in paniek.
Reden voor haar om weer contact op te nemen. Tijdens de wandeling merkten we al snel een aantal dingen op, het tempo waarin zij liep en de beweging die zij maakte toen ik haar vroeg wat er nodig was. Haar lichaam vertelde het ons. Zij maakte een halve cirkel met beide handen die van boven naar beneden gingen.
Hoofd verbinden met haar lichaam leek de sleutel.
Wat bleek. Zij deed wel de goede dingen maar hetgeen zij deed was een actie vanuit doen gaan worden en minder vanuit het veld van stilte in haar zelf of richting de stilte in haar zelf.
Bijzonder dat zij niet zo zeer met andere oefeningen naar huis ging maar de oefeningen wel met een andere insteek ging uitvoeren. Niet het WAT maar het HOE gaat hier het verschil maken.
De wandelingen niet meer met vriendinnen en in gesprek of met een podcast op haar hoofd met de focus op 10.000 stappen die gezet dienen te worden. Maar wandelen op een andere manier. Alleen en vertraagd met aandacht voor haar lichaam, met aandacht voor geluid en aandacht voor alles wat beweegt.
Ook de yoga net anders insteken, de oefeningen doen met bewustzijn ten aanzien van haar lichaam, voelen en ervaren wat daar gebeurt gaat de sleutel zijn.
Laat het duidelijk maken dat we nog vele oefeningen kunnen doen in de ochtend, vroeg uit bed kunnen komen en ons lijstje af kunnen werken om het af te kunnen vinken. We houden ons zelf voor de gek omdat we denken dat we goed bezig zijn. En in dat goed bezig zijn ligt het verschil of wij dit doen vanuit aanwezigheid zodat wij ons openen voor dat wat er is. Of dat wij het doen om het gedaan te hebben en door kunnen naar het volgende. Dan is het een actiepunt geworden en geen punt van aandacht voor dat wat er in ons is.
De 7 kenmerken van de ‘doe – en de ‘zijn-modus van onze geest.
Automatische piloot – bewuste keuze
Analyseren – gewaar worden van je lichaam en zintuigen
Streven – Accepteren
Gedachten zijn feiten – Gedachten zijn mentale gebeurtenissen
Vermijden – benaderen
Mentale tijdreizen – huidige moment
Uitputtende activiteiten – voedende activiteiten
Wellicht haal je je doelen en ben je succesvol maar als het gaat om succesvol te zijn in het verruimen van je bewustzijn, het leven vanuit het midden van de Stream of Life dan vraagt dat om een bepaalde houding, een bepaalde intentie wat voelbaar wordt in je lichaam, de poort naar het bewustzijn in je leven hier op aarde.
Een leven vanuit het midden maakt dat je 100% beschikbaar bent voor dat wat er komt en voor dat wat er gaat. Zonder dat jij er tussen komt, jij je ermee bemoeit. Je geeft dan optimaal ruimte aan vernieuwing, ontwikkeling zoals een bloem vanzelf haar weg volgt naar bloei, moeiteloos en zonder er wat van te vinden. Ze laat haar geur los, geeft haar kleur vrij.
Het vraagt van ons om steeds opnieuw bewust te zijn of wij leven vanuit het midden, daar waar je je verbonden weet met de stroom van het leven zelf. Die stroom geeft de geur, de kleur maar ook de vorm aan de bloem. En omdat jij de natuur bent maakt de stream of life geen onderscheidt tussen de bloem en jou.
Zij schenkt jou eveneens dat je volledig tot bloei komt en groeit wanneer je het leven zelf niet in de weg zit.
Laat komen wat komt en laat gaan wat gaat, wees geen verzamelaar van ervaringen die opgesloten blijven zitten in jou. Dat past op een bepaald moment niet meer. Je barst uit je voegen.
In je lichaam aanwezig zijn. Ruimte maken steeds weer opnieuw en ontspannen steeds weer opnieuw, zoveel als mogelijk is, brengt je de ruimte die nodig is.
Ik adem in, ik maak ruimte.
Ik adem uit, ik ontspan.
Neem de mantra mee met elke inademing en uitademing en kom thuis in de wonderbaarlijke wereld van ZIJN.
Welkom in het nieuwe jaar!
Geef een reactie